josep rof rof

josep rof rof
Per la cadira soc passejat i passejo, el paraigües, la gorra, la bossa, la motxilla, la Nova FUJI, el meu somriure, la cara d’enfadat, el meu cansament per els quinze anys d’ELA, molts ens han deixat “feia fotos per ells”, ara es tot silenci, un silenci sepulcral...Josep

dijous, 23 de juliol de 2009

1r Concurs de les Arts




El delegat Patupí ens fa arribar el cartell del 1r Concurs de les Arts, que té com a temes:
- La Festa Major
- o Les Reformes del Centre del Poble.

Per veure'n les bases:Bloc del Col.lectiu l'Enclusa
Delegat Patupí, portaveu del col·lectiu l'Enclusa

€i! Compteu!

10/7/2009 - Participació ciutadana

El projecte guanyador de la rehabilitació del centre, en una exposició

La Biblioteca de la Garriga acollirà, des d'aquest divendres 10 de juliol, una exposició sobre el projecte guanyador de la rehabilitació del centre del municipi. La mostra es podrà visitar fins al 31 de juliol i, fins aquest dia, les persones que ho vulguin podran fer arribar els seus suggeriments sobre el projecte a l'Àrea de Participació Ciutadana de l'Ajuntament. (participacio@ajlagarriga.cat) o a l'Àrea d'Acció Territorial i Sostenibilitat.

El jurat del concurs per a la rehabilitació del centre - format per representants polítics, de l'ASIC, de l'Agenda 21 i per tècnics- va seleccionar el despatx d'arquitectes guanyador el passat 15 de juny. Així, el projecte escollit va ser el de Sala-Sánchez Arquitectes SLP, Societat Professional d'Arquitectura i Urbanisme de Granollers.

A l'exposició, que s'ubicarà a l'entrada de la Biblioteca, el públic hi trobarà tot el material referent al projecte.


€i! Compteu...

Partint de la base que tot canvi comporta un temps d’adaptació, visual i de confort, des de la meva modesta critica veig que el nou projecte tot tendeix a línees rectes. Al nostre centre no és modern, ni rectilini.

El nou projecte

Te els bancs rectilinis, freds i sense espatller, (m’imagino l’home assegut i donant-se la esquenafent-la servir d’espatller) No m’agraden ni m’han agradat mai.

La plaça de l’Església

Ara es de sorra o sauló, genial, fantàstica! Ara no niant en lloc (la plaça de Vic ho és) El ciment és fred, embrutadís enseguida s’emplena de taques i xiclets enganxats. (vegeu el restaurat carrer del Negociant, està ple de taques d’oli, hi ha peces sobresortides, els escocelles plens de burilles i caques de gos, la font torta i pintada, però els bancs els millors de tot el poble) que passaria si s’adeqüessin aquet model al nou projecte, en ves de els freds bancs de ciment sense espatlleres? Mantenint la plaça amb sauló?

Els carrers

Sols aixecant els carrers a l’altura de les voreres, mantenint trossos de llambordes, el carrer desaiguant l’agua de pluja al mig (una reixa al mig del carrer) Axó sempre que no vulguem refer el clavegueram, a les hores s’ha de rebentar tot i que algú ens agafi confessats, estem en crisi. Firmaria que pogués passejar-m’hi sense impediments, tot planer (passejo amb cadira electrònica) Ha! Poder entrar a la Biblioteca de pla.

BONA FESTA MAJOR!!!

jrrof

dimecres, 22 de juliol de 2009

Quatre coses...

Bon dia, Sóc en Pol Guardis Bedmar.

M'agradaria fer-vos arribar el meu "descontentament" i desaprovació sobre el nou projecte de remodelació del centre de La Garriga.

El document cita: (...) El paviment de la plaça es amb peces de formigó premsat de diferents formats(...).

Estaria bé, ser conscients de que la desaparició del sauló dels espais emblemàtics del poble com ho són La Plaça de l'església i el Passeig del Til·lers, és un gravíssim error (Realment ens agrada la Plaça de Can Dachs així? Amb aquestes llambordes? No preferiu el sauló de la Plaça?...segur que sí!)

Desconec qui és l'il·luminat que ha aprovat aquest projecte sense recances ni modificacions. Coneixent "l'alt grau" de participació d'aquest poble (estic essent cínic..), esperava que un/a tècnic/a competent del nostre ajuntament demostrés que té prou criteri per decidir la no desaparició del sauló, entre d'altres. Ja veig que com sempre, correm a la nostra sort com a poble i per això les coses sempre s'acaben fent sense cap tipus d'impediment.

Però tornem al projecte, que és el que ara compta (no?). Ja hem dit que el sauló segueixi estant on i com està.

Reubicació de l'arbrat: (...) Per tal de configurar l’espai i integrar el carrer del Centre, es substitueix part de l’arbrat existent, col·locant-lo a les façanes dels edificis del carrer. (...)

És ben sabut que els arbres tenen copa, la distància de dos metres des del peu fins a les façanes dels edificis del carrer són insuficients. Certes cases del poble tenen la seva façana protegida dins del catàleg de patrimoni arquitectònic, la col·locació d'aquests arbres al seu davant provocarà una desvalorització d'aquestes. A més, moltes d'aquestes cases tenen balcons i finestres fàcilment accessibles des de les copes dels arbres, per rosegadors i lladres.

Ostres i fixant-nos-hi bé, també es pot apreciar com hi ha intercalades diferents faroles entre arbres i força properes a les seves copes (increment del manteniment). Per tant, si fem les copes baixes perquè no pugin rates i lladres als balcons, les copes tendiràn a obrir-se, però si les copes s'obren, les faroles faràn llum no al terra sinó a la copa...que jo recordi, la fotosíntesi es feia gràcies a la llum del sol, no a la de les faroles...

Per cert, què significa?: (...) Al passeig es reposen els til·lers que falten i a la resta es disposa arbrat nou a base de troanes i Prunus. (...) ???? Sabeu que les truanes són espècies típiques de torrents? (Força aigua!). Quins Prunus s’hi col·locaran? Sabeu que fan fruit? Increment del manteniment!

Bé, podríem seguir, parlant de les meravelles d'aquest projecte, però tinc feina a redactar les al·legacions. Aquesta només era una petita apreciació del què considero sobre aquest projecte. Espero que el feu arribar a qui toca. Moltes gràcies i fins aviat.


Pol Guardis Bedmar

primer un centre cívic

El centre, sigui com sigui, ja el tenim. Però on són el centre cívic i/o el centre cultural? perquè gastar diners en remodelar allò que ja tenim per comptes de crear el que de debò ens falta?.

dilluns, 20 de juliol de 2009

Un terra de formigó calent calent

Res més brut que un terra de lloses de formigó o paviments similars: fixeu-vos-hi a Barcelona, a Granollers i a tantes altres ciutats: tota mena de taques de xiclets i de tot sobre un fons gris.

Per acabar d'arrodonir el projecte de remodelació del centre, proposo pintar els arbres de gris o plantar-ne de ferro i formigó. Arribat aquest moment, em vestiré de gris i passejaré ufana pel centre del meu poble. Feliç amb el meu camuflatge m'asseuré sobre un banc gris sense respatller. En el meu gris anonimat respiraré l'aire calent que desprèn l'enllosat quan li ha tocat el sol. Tancaré els ulls i amb nostàlgia recordaré l'olor dolça d'aquells til·lers que un dia foren de fusta, amb fulles verdes i flors de mel. Em treuré les sabates i caminaré descalça sobre el nou enllosat gris de la nova plaça del meu poble. En sentir la cremor als peus ben segur que em vindrà a la ment la saviesa de la natura, que té terres que transpiren, nordreixen d'aigua i de minerals el subsòl i no escalfen el medi circundant. És clar, ja no m'enrecordava, abans la plaça era de sauló!

diumenge, 19 de juliol de 2009

1 reflexió i algunes PROPOSTES

Si bé el punt de partida que inspira aquesta remodelació, que és donar la prioritat als vianants, em sembla més que bé, en la seva memòria i en el seu desenvolupament s'incorre en flagrants contradiccions al seu esperit i es fan servir arguments molt correctes per dissenyar actuacions en el sentit contrari al exposat. És en el seu conjunt poc imaginatiu i poc original, doncs repeteix una estètica "de moda" que ja hem vist a tantes altres ciutats i pobles mes grans i no tant grans.

Cal fer molt èmfasi en que el principal objectiu de qualsevol millora ha d'anar en el sentit de proporcionar espais acollidors i propiciar la trobada diaria dels ciutadans i les seves activitats diàries, especial-ment de la gent gran i els infants, per damunt de qualsevol altre.

Aquesta remodelació s'allunya mes encara del concepte de sostenibilitat, entès com a la integració de l'activitat humana a les dinàmiques de la natura. Així traient superfície per a l'absorció de les aigües pluvials i propiciant l'escorrentia de superfície, superfícies que afavoreixen l'escalfament, reduint en comptes d'augmentar l'arbrat i el verd, i donant ,en el cas de l'enllumenat, un exemple de depilfarro en contes d'austeritat.

El projecte confon el que vol dir donar unitat, que vol dir integrar, amb uniformitzar que vol dir despersonalitzar.

Les línies rectes i angles punxants, traces i franges, a semblança dels grans espais de les megalòpolis i espais de nou disseny, no es correspon a l'estètica que sota el la meva consideració es mereix un centre històric d'una vila en un entorn, encara ara, a cavall d'un medi rural-urbà, allunyant-lo de la funció pont entre ambdós, que és on ens pertoca estar.
Notem que la línia recta és una forma que no existeix en la natura i que no per això mes perfecte, doncs només existeix en l'abstracció que l'home és capaç de fer en la ment, sobre el paper, i ara filla de l'"Autocad"

El projecte proposa un altre criteri erroni que és el de voler fer que els espais semblin grans, doncs és llavors quan desestimen la proporció humana i els ciutadans ens hi sentim petits i no hi som acollits.

Enfarfega de mobiliari poc pràctic a les persones amb la única utilitat de delimitar els espais i crear sensacions òptiques. Els bancs tant pesants engoleixen els espais i no conviden a passar-hi les estones. Els necessitem amb respatller i en les raconades acollidores al sol de l'hivern i a l'ombra dels arbres a l'estiu. Evitem també tot tipus de pilones i de mobiliari, son una nosa al vianant i un recurs massa explícit per el conductor. Cal apel.lar a la seva responsabilitat i a la seva intel.ligència i fomentar l'esperit de ciutadania.

De l'enllumenat no ens explica gaire, i ens diu bàsica-ment que és una eina de seguretat i per evitar conflictes però hi veiem molts fanals de doble pantalla i de gran alçada. Torna , en aquest aspecte, a ensenyar la façana mes ostentosa i despilfarradora. Hem d'anar acostant novament la nit a la pau i al silenci, no tant sols per als veïns, si no que també per a d'altres faunes animals que habiten al nostre poble.

També volem el ciutadans de La Garriga conèixer el cost econòmic d'aquest projecte i el seu finançament. Representa des de tots els punts de vista, un greuge massa alt en un moment que la crisi ens demana tornar a models mes austers. Entenc que hi ha altres prioritats que deixeu arraconades i que amb una intervenció mes petita en la mesura i mes escalonada en el temps, que no per això menys continuada, permetria atendre àrees com la cultura o tot allò que alimenta la vertebració social de la nostra comunitat. Per mostra, aquest any no hem tingut "Dissabtes a la Fresca" i la festa Major és ben escarrancida.



En la direcció del que he exposat faig unes quantes propostes per la remodelació:

En primer lloc i per eliminar les voreres, només caldreia aixecar el nivell de les llambordes fins al'alçada d'aquestes. La gran qualitat de la lamborda és qe és un paviment permeable a l'aigua. També ha sigut històricament molt comú al paissatge dels nostres pobles i ciutats.

Incrementar, sens dubte, les àrees destinades a verd i arbrat en copmtes de reduïrles.

Encarregar als fusters i manyans del nostre poble que facin cadun un banc o els que calguin, a la seva manera.

Eliminar en tot el possible el mobiliari de tota mena, sobre tot les pilones que sempre son una nosa pel vianant. Calen sol.lucions mes toves per delimitar el trànsit i si mes no, suggerir la responsabilitat dels conductors amb recursos mes imaginatius, que no perjudiquin en cap cas ni al peató ni al paisatge.

En quant a l'enllumenat demano que prevalgui un criteri de reducció de l'enllumenat en quant a nombre de punts de llum i també de la seva intensitat.
I enaquest mateix sentit faig la proposta de treure la meitat del fanals del Passeig, alternativament un de cada costat, i re-ubicar-los a la zona a remodelar o qualsevol altre del poble on fessin falta.

xavier boixader

URGENT: OPINAR sobre la REMODELACIÓ del CENTRE

OPINEMLAGARRIGA recomanem, encoratgem tothom a fer arribar la seva opinió casi URGENTMENT, ja que això s'aprovarà d'aquí a pocs dies (21 de juliol).

A la Biblioteca hi ha exposat el projecte de remodelació del centre, previst per a 2010.
Podem (hauriem) de fer arribar les nostres opinions per 3 vies:
- telefònica : 93.860.50.50 (no recomanable: no sabem com en queda constància)
- email: participacio@ajlagarriga.cat
- inserint butlletes o cartes pròpies a la bústia de la Biblioteca

Podem utilitzar el blog per a penjar les nostres pròpies opinions, fer "copiar i enganxar" sobre els textos d'altres, modificar-ho i cadascú imprimir-se la seva pròpia butlleta d'opinió, per dur-la a la biblioteca o enviar-la per e-mail.

un poble apte per tothom

BLOG obert, per opinar sobre la vida i convivència a La Garriga, denunciar impediments per circular amb la cadira de rodes, deteriorament del mobiliari urbá, o qualsevol cosa a millorar, també mencionar les millorades, tot espera’n l’arranjament del centre, serà totalment adaptat. Quina il-lusiò passejar-m'hi...
http://opinemlagarriga.blogspot.com // opinem@gmail.com